Gezondheidsvisie
De wereld om ons heen verandert, zo ook in Deurne. Er zijn grote uitdagingen die invloed hebben op onze gezondheid. Streven we nog de juiste gezondheidsdoelen na? Doen we daarvoor de juiste dingen? Deze visie geeft onder andere antwoord op deze vragen.
Hoe denkt u over gezondheid?
We gaan laagdrempelig ophalen welke zaken belangrijk zijn voor inwoners op het gebied van gezondheid, binnen de kernen én voor het landelijk gebied. Hiervoor gaan we de straat op, maar we sluiten ook aan bij bestaande activiteiten. Zo bereiken we een zo divers mogelijke groep. In de komende maanden krijgen we een beeld van hoe Deurnenaren naar gezondheidsopgaven kijken. Wat leeft er onder inwoners? Hoe denken ze over gezondheid?
Geef nu uw mening over wat u belangrijk vindt over gezondheid
Blijf op de hoogte
De visie gaat over maatschappelijke opgaven, die niet door de overheid alleen kunnen worden opgelost. Iedere belanghebbende kan vanuit zijn eigen rol een bijdrage leveren. Naast het breed ophalen onder inwoners, plannen we enkele verdiepingssessies in het voorjaar. We spreken met professionals, samenwerkingspartners, ervaringsdeskundigen, belangengroepen, ondernemers en vrijwilligers over hun rol in de verschillende opgaven en wat ons daarin samen te doen staat.
Na het samenbrengen van alle input wordt de Gezondheidsvisie opgesteld en voorgelegd aan de raad.
Planning
- Straatinterview maandag 18 maart van 15.00 tot 19.00 uur op het NS-station
- Straatinterview vrijdag 22 maart
- van 8.30 tot 12.30 uur in het gebied rondom de Natuurpoort De Peel en
- van 13.00 uur tot 17.00 uur op de markt in Deurne en bij verschillende supermarkten.
Waarom deze visie?
De gemeente Deurne zet koers naar een gezonder Deurne. Met deze kernopgave uit het raadsprogramma 2022-2026 stellen we een brede blik op gezondheid centraal. Gezondheid gaat niet alleen over lichamelijke gezondheid, maar over veerkracht, over meedoen in de maatschappij, betekenisvol werk en over de omgeving waarin je leeft. De focus ligt niet op wat iemand niet meer kan, maar wat iemand wel (nog) kan en wil. Als inwoner heeft u daarbij in beginsel zelf een verantwoordelijkheid. Onder meer via gezond eten, goed voor jezelf zorgen, voldoende bewegen, sociale contacten onderhouden en naar school of werk gaan.
En toch kan niet iedereen even gemakkelijk ‘gezonde’ keuzes maken en de dagelijkse verleidingen weerstaan. Sommige mensen hebben daarvoor te weinig grip op hun gezondheid en missen het vermogen om die grip te vergroten. Ook is er een groeiende groep mensen met een beperking, die niet zonder meer in staat zijn om mee te doen in de maatschappij. Mensen in een kwetsbare situatie hebben daardoor een hoger risico op een slechtere gezondheid op diverse aspecten.
Met deze visie gaan we op zoek naar oplossingen binnen én buiten het gezondheidsdomein. En het liefst preventief, waarmee we het ontstaan van problemen zo veel mogelijk voorkomen. Door professionals te leren om aan te sluiten op wat mensen (nog) wel kunnen en wat voor hen in het leven belangrijk is, leren zij breder te kijken dan hun eigen expertisegebied.